Belangstelling en prijzen stijgen voor huizen buiten de Randstad

Het herstel van de woningmarkt beperkt zich niet langer tot de grote steden en de Randstad. Dat blijkt uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM over het eerste kwartaal van 2017. Vraag- en verkoopprijzen stijgen vrijwel overal in Nederland.

Dat de provincie populairder wordt, blijkt ook uit de zogeheten Funda-factor. Aan de hand van het aantal keren dat een woning wordt bekeken kan in kaart worden gebracht welke regio’s populair zijn. De stad Groningen en omstreken groeide afgelopen kwartaal het hardst en is daarmee één van meest populaire regio’s. Andere stijgers liggen met name in de Randstad maar ook Barneveld groeide flink. Woningen in de regio Amsterdam blijven nog altijd het meest gezocht op Funda.

Prijs en hoeveelheid

De prijs is in het eerste kwartaal 2017 met 1,1% maar licht toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Vergeleken met een jaar eerder is de gemiddelde koopwoning bijna 9% duurder geworden. De prijsstijging zal over heel 2017 zo’n 6 à 7 procent zijn, verwachten de makelaars. De looptijd van verkochte woningen wordt steeds korter en bedraagt nu 77 dagen. Dat is 31 dagen minder dan een jaar geleden.

Er werden in het 1ste kwartaal van 2017 ruim 10% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat brengt het aantal transacties door NVM-makelaars op bijna 38.700, en in de totale markt op naar schatting 50.200.

Woningaanbod daalt pijlsnel

Het woningaanbod in Nederland daalt zeer snel. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7% minder woningen in aanbod bij NVM-makelaars. Het woningaanbod loopt enerzijds terug door de stijging van de verkoopaantallen in de afgelopen jaren, en anderzijds door een tekort aan nieuw woningaanbod dat op de markt komt. NVM voorzitter Ger Jaarsma concludeert: “Steeds meer woningkopers wachten met het op de markt brengen van hun oude koopwoning tot het moment dat ze, in de vaak krappe markten waarin ze steeds vaker misgrijpen, eerst een nieuwe woning gekocht hebben.”

Vooral bij de appartementen gaat de daling van het aanbod hard. Er staat bijna de helft (-47,3%) minder aan appartementen te koop vergeleken met een jaar geleden en 20,8% minder dan vorig kwartaal.

Naast analyses en overzichten vindt u de meest recente cijfers over de woningmarkt onder de link naar dit persbericht van de NVM.

2018-01-15T15:53:18+00:00